20 Ocak 2012 Cuma

Kapadokya Destinasyonu


İlk Hıristiyanların kaya içine oydukları kiliseler ve yeraltı şehirleriyle dikkati çeken Kapadokya destinasyonu, dünyada inanç ve kültür turizmi ile öne çıkmış durumdadır. Ancak Kapadokya’yı sadece inanç ve kültür turizmi kapsamında değerlendirmek büyük bir haksızlık olur. İnanç ve kültür turizmi Kapadokya destinasyonunun ayaklarından sadece biridir.

Kapadokya son yıllarda hızla artan bir ivme ile ülkemizin doğa sporları merkezlerinden biri haline gelmiştir. Kapadokya’da, balon, trekking, dağ bisikleti ve atlı safari başta olmak üzere 20 çeşit doğa sporu yapılmaktadır.

Kapadokya’da kayaya oyma mağara evlerde sürdürülen yaşam, Hititlerden bu yana geleneksel konut biçimini oluşturur. Rumların bölgede yaşadıkları dönemde, kesme taşlardan yapılan tavanları kemerli konak tipi evler bölgede yaygınlaşmıştır. Kapadokya bu özgün yapısını kullanarak günümüzde çok özel bir konaklama biçimi geliştirmiştir. Yıldızlı otellerin yanı sıra, konforda onlarla yarışabilecek butik tarz konaklama, Kapadokya’nın özel seçeneğini oluşturur.

Kapadokya, kaynağını Hitit tandır ocağından alan, Osmanlı sarayı ve Rum mutfağından da esinlenerek gelişen özel bir mutfağa sahiptir. İç Anadolu mutfağından, farklı lezzetleri ve zengin çeşitleriyle ayrılan bu menüye, bölgede birinci sınıf üzümlerden yapılan uluslararası ödüllü Kapadokya şarapları eşlik eder.

19. yy’da İngilizlerin Anadolu’da halı dokuma atölyeleri kurdukları merkezlerden biri de Kapadokya’dır. Kendine özgü motifleriyle farklı bir tarza sahip olan Kapadokya halı ve kilimlerinin seçkin örneklerini bölgede görebilirsiniz. Çömlek ve seramik yapımında dünyaca ünlü Avanos’un Kapadokya’da olduğunu sanırız söylemeye gerek bile yok. Oniks mermeri işlemeciliğinden, Soğanlı bez bebeklerine kadar bölgede el sanatlarının değişik örneklerini görebilmek mümkündür.

Kapadokya’nın benzersiz jeolojik oluşumları, bölgenin jeolojik turlar açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Konusunda uzman bir rehberle yapacağınız Kapadokya jeolojik turu, hayret duygularınızı zorlayacak ve dünyanın sizin hiç de bildiğiniz gibi olmadığını görmenizi sağlayacaktır.

Kapadokya son yıllarda termal turizm olanakları ve kongre turizmi ile de öne çıkmaktadır. Termal turizm konusunda özellikle Kozaklı yöremiz ülkemizde bilinen bir merkezdir. Kongre turizminde ise Kapadokya’nın yıldızlı otelleri gerekli alt yapıyı tamamlayarak bu alanda da iddialı olduklarını kanıtlamışlardır.

Kısaca sıralamaya çalıştığımız bütün bu özellikleri barındıran Kapadokya, ülkemizde ayrı bir destinasyon olarak konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. Kapadokya’yı bizimle birlikte hissetmek isterseniz, sizleri Kapadokya’da misafir etmekten mutluluk duyacağız.

Türkiye
Asya’yı Avrupa’ya bağlayan köprü
Resmi adı Türkiye Cumhuriyeti olan ülkemiz topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtası küçük bir bölümü ise Avrupa kıtasında yer almaktadır. Bu konumu ile Türkiye, Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturmaktadır. 1923 yılından bu yana laik cumhuriyet ile yönetilen Türkiye’de, halkın büyük bir çoğunluğu Müslüman’dır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Başlıca büyük şehirleri arasında, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya ve Adana sayılabilir. Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Kuzeyinde Karadeniz, batısında Ege Denizi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Türkiye’nin sınır komşuları, kuzeybatısında Yunanistan ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan doğusunda İran, güneydoğusunda Irak, güneyinde ise Suriye’dir.

Kapadokya
Kültür Turizminde bir dünya markası
Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya bölgesi bugün Türkiye’nin orta kısmında İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. İlk çağda daha geniş bir alanı kaplayan bölge sonradan küçültülmüştür. Günümüzde turistik Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere, Nevşehir’e komşu olan Aksaray, Kayseri ve Niğde illerimizde tarihi ve coğrafi anlamda Kapadokya’ya dahil olan toprakları kapsamaktadır. Kapadokya dünyada benzersiz bir jeolojik formasyona sahip olmasının yanı sıra tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye’de ve dünyada önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden biridir.

Kapadokya nasıl gezilmeli?
Her şeyden önce standart turlar Kapadokya’nın en bilinen yerlerini dolaşmanız için yeterli olabilir. Oysa Kapadokya iki-üç gün içinde gezilebilecek bir yer değildir. Aslında bilinmeyen Kapadokya çok daha geniş ve ilginçtir. Kapadokya’yı basit bir şekilde gezebilmek için bile en az onbeş gün, hatta bir ay zaman ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.


Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Kapadokya bölgesinde görülebilecek o kadar çok yer var ki, bunlar hakkında ciltler dolusu kitaplar yayınlanmış durumda. Aşağıda ana başlıklar halinde özellikle görmenizi önerdiğimiz yerleri sıraladık.  Sıraladığımız yerler ve bölge hakkında daha fazla bilgi için  www.cappadociaexplorer.com sayfasına başvurmanızı öneririz.

Göreme Açık Hava Müzesi
Tokalı Kilise
Uçhisar Kalesi
Avanos Çömlek Atölyeleri
Paşabağları
Dervent Vadisi
Kızılçukur Vadisi
Güllüdere Vadisi
Zelve Açık Hava Müzesi
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Gülşehir Aziz Jean Kilisesi
Hacı Bektaş Veli Külliyesi
Ürgüp Temenni Tepesi
Cemil Köyü Keşlik Manastırı
Mustafapaşa Gibos Vadisi (Saklı Vadi)
Ortahisar Hastane Manastırı
Ihlara Vadisi
Güzelyurt Cami Kilise
Selime Katedrali


Kapadokya’ya ulaşım
Kapadokya bölgesine karayolu ile ulaşım Türkiye’nin her tarafından son derece kolay ve güvenilirdir. Birçok ilimizden Kapadokya’da, yer alan Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Niğde gibi il merkezlerine düzenli olarak otobüs bulabilmek mümkündür. Kapadokya bölgesine havayolu ile ulaşmak için, Nevşehir’in 30 km dışında bulunan Nevşehir-Kapadokya Tuzköy Havalimanı ve Nevşehir’e 100 km uzaklıkta bulunan Kayseri Havalimanı kullanılmaktadır. Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı ve İzmir Havalimanı’ndan Kayseri’ye her gün düzenli uçuşları bulunmaktadır. Pegasus Havayolları ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Nevşehir’e yolcu taşımaya başlamıştır.

Kapadokya içinde ulaşım
Kapadokya bölgesi içinde ulaşım kolaydır. İl merkezleri arasındaki uzaklıklar fazla değildir. İl merkezleri içinde ise dolmuş, otobüs ya da taksi ile her yere gidebilmek mümkündür. Bölgeye gelen çoğu yabancı ise kiralık araç kullanarak ya da bölgede çok yaygın olan motosikletler veya ATV ile bölgeyi gezmektedir. Konuya biraz sportmence yaklaşanlar için bisiklet kiralamak da iyi bir seçenek oluşturmaktadır. Bölgedeki birçok merkezde bu tür araçları kiralayabileceğiniz firmalar bulunmaktadır.

İklim
Kapadokya bölgesinde yükseklik ortalama olarak 1100 metre civarındadır. Karasal iklimin tipik özelliklerini gösteren bölgede, yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsimi aralık ayı ortalarından mart ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Yağışlar kış aylarında kar, baharda yağmur şeklindedir. Yaz ve sonbahar ayları genellikle yağışsızdır. Orman açısından fakir olan bölge bozkır bitkileri olarak tanımlayabileceğimiz bitki örtüsüne sahiptir.

Haberleşme
Türkiye’de haberleşme ağı PPT kısa adıyla bilinen devlet kurumunun denetimi altındadır. PTT’yi kullanarak güvenli ve ucuz bir biçimde her türlü mektup, kartpostal ve kolilerinizi istediğiniz ülkeye gönderebilirsiniz. PTT haricinde özel kargo şirketleri de aynı hizmeti vermektedir. PTT’den bunların yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı telefon ve faks hizmeti de alabilirsiniz. İl ve ilçe merkezlerindeki Merkez PTT şubeleri haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermektedir. Diğer PTT şubeleri ise çalışma saatleri içinde kullanılabilir.

İnternet
Bazı büyük PTT şubelerinde ve bölgede konaklayacağınız bütün tesislerde kablolu ya da kablosuz internet bağlantısı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çok sayıda internet cafe özellikle yaz aylarında gece geç saatlere kadar açıktır. 

Hastane ve Eczane
Bölgedeki il merkezlerinde birçok ameliyatı gerçekleştirebilecek kapasitede büyük hastaneler bulunmaktadır. İlçe merkezlerinde ve köylerde ise her türlü sağlık sorununuzda başvurabileceğiniz hastane ve sağlık ocakları vardır. Bu kuruluşlar haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermektedir. İlaç gereksinimlerinizi karşılayabilmek için gündüz çalışma saatlerinde açık olan, geceleri ise nöbetçi olan eczaneleri kullanabilirsiniz.

Çalışma saatleri
Devlet daireleri cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın 5 günü 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedirler. Öğlen tatili 12.00-13.00 saatleri arasındadır. Özel işletmeler genellikle pazar hariç haftanın 6 günü açık olurlar ve çalışma saatleri biraz daha uzundur. Bölgedeki turistik işletmeler neredeyse hiç kapanmaz ve gece geç saatlere kadar açık olurlar. 

Para Birimi
Türkiye’de 2009 yılından itibaren 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL’lik kağıt paralar ile 1, 5, 10, 25, 50 Kuruş ve 1 TL’lik madeni paralar. tedavülde bulunmaktadır. Kapadokya bölgesinde turistik işletmelerde Dolar ve Euro kullanımı oldukça yaygındır. İsterseniz ödemelerinizi bu şekilde de yapabilirsiniz. Bölgedeki bütün banka şubelerinde ya da döviz bürolarında elinizdeki parayı Türk Lirası’na çevirebilirsiniz. 

Konaklama
Kapadokya bölgesi konaklama açısından ziyaretçilerinin beğeni ve tercihlerine göre farklı alternatifler sunmaktadır. Bölgedeki merkezlere dağılmış olarak, yıldızlı otellerden, butik hizmet sunan küçük otellere, pansiyonlardan, çadırlı kamp ve karavan kamçılığına kadar değişik birçok seçenek sizleri beklemektedir.
Hititlerden bu yana bölgenin geleneksel yaşam tarzı, kaya içine oyulmuş mağara evlerin konut olarak kullanılmasına dayanmaktadır. Bölgede Rumların yaşadığı dönemlerde ise mağara evlerin yanı sıra yöreye özgü tüf taşından yapılan, genellikle konak tarzı kemerli evler de yaygınlaşmıştır. Bölgede turizmin gelişmesine paralel olarak mağara evlerin ve tüf taşından yapılma kemerli evlerin, geleneksel doku korunarak modern tarzda yeniden dekore edilip butik tarz hizmet sunan küçük oteller haline dönüştürüldüğünü görmekteyiz. Son yıllarda bölgede bu tarz otellerin hızla arttığını söyleyebiliriz. Eğer Kapadokya’yı gerçekten hissedebilmek istiyorsanız özgünlükleriyle ön plana çıkan bu tip otellerde konaklamanızı öneririz. Yıldızlı oteller ise ağırlıklı olarak büyük turist gruplarının ve kongre, konferans gibi özel toplantılar için bölgeye gelenlerin tercihidir.
Kapadokya mutfak kültürü
Bir yöreye özgü yemek çeşitleri ve bunun etrafında gelişen yöresel mutfak kültürü üzerinde, iklim şartları başta olmak üzere diğer coğrafi etmenler, ekonomik koşullar, etnik ve tarihi özellikler gibi birçok etkileşim rol oynamaktadır. Kapadokya bölgesinde geçmişten günümüze aktarılan üretim ve tüketim alışkanlığına bağlı olarak yerleşiklik kazanmış bir mutfak kültüründen bahsetmek mümkündür. Kapadokya mutfağının temel taşlarını yörede yetişen ürünler oluşturur
Kapadokya mutfağının en dikkat çekici özelliği tandır geleneğini devam ettirmesidir. Tandır geleneği, Anadolu’nun arkaik dönemden kalma eski mutfak geleneklerinden biridir. Günümüzden yaklaşık 2500 yıl öncesinden gelen bu geleneğin bugün benzer biçimde bölgede devam ediyor olması oldukça ilginçtir. Tandır, genellikle evin ortasında veya yemek yapılan bir odası içinde yere açılmış, yaklaşık bir metre derinliğinde ve 60 cm çapındaki kuyuya verilen isimdir. Kapadokya’da genellikle kaya olan evlerin tabanında tandır çukurunun hazırlanması çok kolaydır. Tandırın içinde odun ateşi yakılır ve yemekler bu ateşin közü üzerinde pişirilir. Isındıktan sonra, iç çeperlerine ekmekler yapıştırılarak fırın gibi kullanılabilen tandır ocaklarının bölge evlerinde önemli bir işlevi de odanın ısıtılmasıdır. Kış aylarında tandır odası aynı zamanda evin oturma ve sohbet bölümü olarak kullanılmaktadır. Günümüzde Kapadokya bölgesinde tandırda yapılan yemekleri sunan kaliteli restoranlar bulabilmek mümkündür.
Kapadokya’da şarapçılık
Orta Anadolu’da şarapçılık denildiğinde akla gelen önemli merkezlerden biri de Kapadokya’dır. Çok köklü bir şarapçılık geleneğine sahip olan bölge, yöreye özgü Emir üzümlerinden üretilen beyaz şarapların kalitesi ile ünlenmiştir. Kapadokya bölgesi ünlü bağlarını volkanik etkinlikler sonucu yörede oluşmuş olan tüflü topraklara borçludur. Kapadokya’daki volkanik kaya yapısının şarap üretimi açısından diğer önemli özelliği ise, sert olmayan bir kayalık yapı yaratmış olması ve bu kayaların içlerinin kolaylıkla oyularak şarap için uygun mahzenler hazırlanabilmesidir. Kapadokya’daki kaya içi mekanlar serin ve sabit ısılı ortamlarıyla şarap üretimi için gerçekten ideal ortamlar sunmaktadırlar. Kaya içine oyulmuş serin mahzenlerde gerçekleştirilen fermantasyon sırasında ısı fazla yükselmez ve şaraba içim sırasında hoş bir aroma sağlayan değerlerin yok olması önlenmiş olur. Kapadokya bölgesinde, bölgeye özgü beyaz Emir ile siyah Dimrit üzümlerinin yanı sıra Kalecik Karası (Kalecik), Öküzgözü (Elazığ), Boğazkere (Diyarbakır) ve Narince (Tokat) gibi kaliteli üzümlerle birlikte yurt dışından getirilen Cabarnet Sauvignon ile Chardonnay üzümleri de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Kapadokya’da doğa aktiviteleri
Kapadokya coğrafi konumu, özgün doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile kısa zamanda ülkemizin önemli doğa sporları merkezlerinden biri haline dönüşmüştür. Bölgede doğa aktivitelerinin birçok çeşidi yapılmaktadır. Ancak adı artık Kapadokya ile birlikte anılır hale gelen balon turları ve dağ bisikleti oldukça öne çıkmış durumdadır. Bunların yanı sıra, atlı safari, trekking, ATV safari, jeep safari, abseiling, kano, kanoraft, rafting gibi geniş bir yelpaze Kapadokya’da sizleri beklemektedir.
Kapadokya’da 1989 yılından bu yana hızla gelişen balon turları, 1997 yılında 1. Dünya Hava Oyunları’nın Kapadokya’da organize edilmesinin ardından yeni bir ivme kazanmıştır. Günümüzde sayıları her yıl artan balon firmaları sizlere unutamayacağınız bir görsel şölen sunabilmek için adeta yarışıyorlar. Balon turlarına katılmaksızın yapılacak bir Kapadokya gezisinin yarım kalacağını bilmenizde yarar var.
Kapadokya’da öne çıkan diğer önemli bir etkinlik türü de dağ bisikletidir. Kapadokya gezileriniz sırasında yollarda, vadilerde, peribacaları arasında dağ bisikleti ile dolaşanları gördüğünüzde sakın şaşırmayın. Dağ bisikletinin bölgedeki geçmişi oldukça eskilere dayanıyor. 1989 yılında dağ bisikleti ile tanışan bölgede ilk yarışlar 2000 yılında Ürgüp’te düzenlendi. 2001 yılından itibaren resmi kategoriye dahil edilen yarışlar sonraki yıllarda gelenekselleşerek günümüze kadar devam etti. Kapadokya 2007 yılında Avrupa Dağ Bisikleti Şampiyonası’na da ev sahipliği yaptı.
Eğer at binmekten hoşlanıyorsanız ya da mutlaka denemem lazım diyorsanız, Pers dilinde adının ‘güzel atlar ülkesi’ olduğu kabul edilen Kapadokya size inanılmaz güzellikteki doğasını açıyor. Ruhunuzu dinlendirmek için bundan daha güzel bir etkinlik olamaz. Bunun için atlı safari konusunda uzmanlaşmış firmalarla ya da acentanızla bağlantı kurmanız yeterli.
Kapadokya’da belki de en yaygın etkinlik türü vadilerde yapılan yürüyüşlerdir. Kapadokya vadileri her gün yüzlerce yürüyüşçüyü ağırlamaktadır. Kalınlığı yer yer 100 m’yi bulan lav katmanları arasında derelerin oyduğu vadiler trekking sevenlere sunulmuş birer armağan gibidir. Gizli kiliseleri, güvercinlikleri, çeşit çeşit meyve ağaçları, birbirinden ilginç kelebekleri, kuş türleri ve eşsiz doğal güzellikleri ile Kapadokya’da çok sayıda trekking parkuru bulunmaktadır. Deneyimli rehberler eşliğinde yürümenizi öneririz.

Kapadokya’da halıcılık merkezleri
Bugün Nevşehir ilimiz başta olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerimiz doğal bir halı dokuma atölyesi gibidirler. Bu illerimizin hepsinde köklü bir halıcılık geleneği bulunur. Yün halılarının yanı sıra düz dokuma yaygılarındaki zenginliği dikkati çeken Nevşehir ve Ürgüp çevresinde, 19. yy’da İngilizlerin halı dokuma tezgahları kurdukları bilinmektedir. Ürgüp ve Avanos 20. yy’da da bölge halılarının toplandığı merkezler olarak öne çıkmıştır.
Selçuklular döneminden beri halı merkezi olan Aksaray ilimiz ise bugün Taşpınar halıları ile kimliğini bulmuş durumdadır. Halkın kendi yetiştirdiği koyunların yününden başka malzeme kullanılmayan bu halıların, taban halısı, kelle halısı, çift halı, seccade halısı, çeyrek halısı, namazlık halısı, yastık halısı ve minder halısı gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Selçuklular’dan bu yana halı dokunan bir merkez olan Kayseri’de daha çok Bünyan ve Yahyalı öne çıkmaktadır. Pınarbaşı, Sarız, Tomarza, Yeşilhisar ve Gömülgen gibi merkezlerinde ise kilim dokumaları yaygındır. Niğde çevresi de halı ve kilimleriyle ünlü bir merkezimizdir. Aynı Ürgüp’te olduğu gibi İngilizler burada da 19. yy’da şirket kurarak halı dokutturmuşlardır. Niğde’nin Bor ilçesi ön planda görünmektedir. Bor’a bağlı Ortaköy’de halı, Akçakent ve Çukurköy’de ise kilim dokumaları ünlüdür. Bor civarında Bedik yörüklerinin yaşadığı köylerde dokunan Bedik kilimleri kendine özgü özellikleriyle dikkati çekmektedir. Kapadokya halılarının eski ve orijinal örneklerini bölgede halı satışı yapan seçkin mağazalarda görebilmek mümkündür.

Gösteri ve Kültür Merkezleri
Gün boyunca Kapadokya vadilerinde, müzelerinde gezdiniz, arkasından lezzetli bir yemek de yediniz, şimdi sizi kim tutar? Kapadokya’nın gecelerini keşfetme konusunda seçenek çok, ama kültürden vazgeçmem, gece de burayı yaşamaya devam etmeliyim diyenlerdenseniz sema ayini izlemeye gidebilirsiniz. İçinde biraz da eğlence olmalı diyorsanız o zaman buyurun Türk gecesine!
Kapadokya’nın turizm acentaları
Kapadokya bölgesinde çeşitli turlar, aktiviteler ve organizasyonlar gerçekleştiren profesyonel turizm acentaları bulunuyor. Evinizin kapısından çıktığınız andan, evinizden içeriye adım attığınız ana kadar gezinizi ustalıkla planlayan bir acentanın rahatlığında Kapadokya’ya gelebilirsiniz. Gezinizi kendiniz de planlayabilirsiniz pek tabii ki; ama ulaşım, kalacağınız oteli seçmek, size Kapadokya’yı profesyonelce tanıtacak bir rehber bulmak, yapacağınız etkinlikleri organize etmeye çalışmak bazen çok yorucu olabilir. Bırakın alanında uzman, tek işi bu olan insanlar isteğiniz doğrultusunda sizin için gereken neyse yapsınlar. Size de bavulunuzu alıp yollara düşmek ve tatlı maceranın kollarına kendinizi atmak kalsın.
Bölgedeki turizm acentalarının en büyük özelliği çok geniş turizm olanakları sunan Kapadokya bölgesinde standart dışı, kişiye özel turlar organize edebilmek. İyi bir acentayla bölgeyi karış karış dolaşabilir, en iyi mağara otellerde konaklayabilir, şık lokantalarda yöresel lezzetleri tadabilir, balona binebilir, dağ tırmanışı yapabilir, ATV, jeep ya da atlı safari turlarına katılabilir, Kızılırmak üzerinde kanoraft, yapıp, Mevlevi dervişlerin sema ayinine katılabilirsiniz. Orijinal bir evlilik mi planlıyorsunuz, örneğin balonda, bir Kapadokya kilisesinde ya da vadisinde? Balayınızı çok özel kılmak ya da işinizle ilgili toplantıları burada yapmak, hatta özel bir yemekli davet vermek de istiyor olabilirsiniz. Bu liste uzar gider, önemli olan tüm bunları organize edecek profesyonellerin Kapadokya’da bulunduğunu bilmenizdir.

Önemli Telefonlar
Ambulans                    112
Polis                            155
Jandarma                     156

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.