Bereketin Adı Bağbozumu (2013)
Kapadokya için çok önemli olan üzümü bağbozumu üzerinden anlatan TRT belgeselinin yönetmeni Ayşe Tülay Çelik. Metin yazarlığını Mutlu Çelik'in yaptığı belgeselin kaynak metinleri ise Kapadokya'nın ilk sertifikalı organik tarım işletmesi olan KAPOR'un sahibi, turizmci ve gazeteci Osman Yüksel'e ait. (Videoyu seyretmek için fotoğrafın üzerine tıklayınız.)Banma Tarifi (Niğde-Bor 2013)
Anadolu'nun unutulmaya yüz
tutmuş lezzetlerini, annelerin, ninelerin mutfağından, onların tarifleriyle
sunan ve TRT Türk’te yayınlanan Lezzet-i Şahane programı 16 Temmuz 2013 günü Niğde’nin Bor ilçesine
konuk oluyor. Programda “Yeşil Bor”da yaşayan Mürşide Tanrıkulu tarafından yöreye
ait bir yemek olan “Banma”nın tarifi veriliyor. Bölgenin yerel mutfağını
tanımak isteyenler için ilgi çekici olabilir.
Muhacir Mantısı Tarifi (Ürgüp-Mustafapaşa 2013)
Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini, annelerin, ninelerin
mutfağından, onların tarifleriyle sunan ve TRT Türk’te yayınlanan Lezzet-i
Şahane programı 17 Temmuz 2013 günü
Ürgüp’ün Mustafapaşa beldesine konuk oluyor. Programda Mustafapaşa’da yaşayan
Ülkiye Ak tarafından yöreye ait bir yemek olan “Muhacir Mantısı”nın tarifi
veriliyor. Bölgenin yerel mutfağını tanımak isteyenler için ilgi çekici
olabilir.
Göreme’de yaşayan Alman antropolog Andus Emge’nin Kapadokya’da üzümden pekmez yapımıyla ilgili hazırladığı belgesel. Pekmezi yapanlarsa eşi Gülcan, eşinin annesi ve komşuları.
Yufka Ekmek Yapımı – Andus Emge (1991)
Göreme’de yaşayan Alman antropolog Andus Emge’nin Kapadokya’da yufka ekmek yapımıyla ilgili mini belgeseli.
Çömlek - Mehmet Körükçü, Ahmet Taşkıran ve Galip Körükçü ustalarla söyleşi
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2008)
Kapadokya’nın el sanatları merkezi olarak ün yapmış Avanos’ta çömlekçi ustaları Mehmet Körükçü, Ahmet Taşkıran ve Galip Körükçü ile yapılan söyleşiler.
2. Bölüm(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2008)
Kapadokya’nın el sanatları merkezi olarak ün yapmış Avanos’ta çömlekçi ustaları Mehmet Körükçü, Ahmet Taşkıran ve Galip Körükçü ile yapılan söyleşiler.
Avanos Çömlekçiliği
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2004)
Avanos çömlekçiliğinin anlatıldığı belgeselin konukları Yurdagül Sivri ve Ahmet Taşkıran ustalarla raku sanatçısı Tayfun Küçükcan.
1. Bölüm
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2008)
Kapadokya’nın el sanatları merkezi Avanos’ta çömlekçi ustaları Mehmet Körükçü ve Emin Bolat tarafından yapılan toprak darbukanın öyküsü. Darbukayı dinlemesi de cabası:) İngilizce altyazılı belgeseli iki bölüm halinde izleyebilirsiniz.
1. Bölüm
2. Bölüm
Soğanlı Köyü Bez Bebekleri
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2006)
Kayseri Yeşilhisar’a bağlı Soğanlı köyü, bez bebekleriyle ünlü. Hanife Nine’nin torunu Döndü için 1960’lı yıllarda yaptığı bez bebek köye gelen bir turist tarafından satın alınınca süreç başlıyor ve bu bebekler Kapadokya’nın turistik simgelerinden biri haline geliyor. Köyün en önemli geçim kaynağı olan bebeklerle ilgili Ayşe Öksüz tarafından yapılan belgeseli 3 bölüm halinde izleyebilirsiniz.
1. Bölüm
Soğanlı köyü bez bebekleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için:
http://www.cappadociaexplorer.com/detay.php?id=78&cid=45
Soğanlı Köyü Ekmek Yapımı
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2006)
Kayseri Yeşilhisar’a bağlı Soğanlı köyünde ekmek, köy kadınları tarafından un, su, patates, peynir suyu ve mayadan yapılıp taş fırında pişiriliyor. Kokusu ta buralara kadar gelen bu lezzetli Kapadokya ekmeğinin kısa öyküsünü aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Taşpınar Halıları
(Ellerin Türküsü – Kanal B) (2009)
Aksaray’ın Taşpınar beldesi el dokuması halılarıyla ünlü. Atkı ve çözgüleri yün olan ve kök boya ile yapılan Taşpınar halıları, Ayşe Öksüz tarafından yapılan belgesele konu olmuş. En keyifli yanı halı dokuyan kadınlarla yapılan söyleşiler. Örneğin, Taşpınar Halılarını Koruma ve Yaşatma Derneği başkanı, halılar ve halı dokuyan Taşpınar kadınlarıyla ilgili yazdığı kısa yazıyı şöyle bitiriyor:
“Pazara çıkarmayın kızlar halınızı, sermeyin yerlere. Gönül pazara mı çıkar? Gözlerinizin terini geri getirir mi para? Değerini bilen gelir. Değerinizi bilene canınızı edin feda.”
1. Bölüm
2. Bölüm
3. Bölüm
Ürgüp Bağbozumu Festivali
Turizm ve Tanıtma Bakanlığı (1971)
1971 yılındaki
Ürgüp Bağbozumu Festivali, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü
Film Servisi tarafından siyah-beyaz kısa film olarak çekilmiş. Kısa bir Ürgüp
tanıtımıyla başlayan film, o zamanki Turizm ve Tanıtma Bakanı’nın, bakanlık
çalışanlarının, İmar ve İskan Bakanı’nın, vali ve belediye başkanının katıldığı
törenlerin coşkulu bir dille anlatılmasıyla devam ediyor. İlginç olan nokta bu
tarz kutlamaların o günden bu güne pek bir ilerleme kaydedememiş olması;
konuşmalar, mehter takımı, Bursa Kılıç-Kalkan ekibi ve yörenin halk oyunlarını
takiben ertesi gün gerçekleşen bağbozumu ve üzüm güzeli seçilmesi.
TRT TV (1980’li yıllar)
Ürgüp
Tanıtımı ve Temsili Nahıl Övme Töreni
Ürgüple ilgili
geniş bir arşivi bulunan Asım Durusu’nun bizlere kazandırdığı bu video, 1980’li
yıllarda TRT TV için çekilen Ürgüp tanıtım programından alınma. Çömlekte
kurufasülye tarifiyle başlayıp türkülerle devam eden program, temsili nahıl
övme töreniyle sona eriyor.
TRT Avaz
Türkiye’nin Renkleri, Türkiye’nin Sesleri (2009)
Ürgüp’te yaşayan
yabancılarla yapılan sohbetleri içeren videoda sırasıyla Belçikalı pansiyoncu
Carl, at çiftliği sahibi Fransız Nicholas, Argeus Turizm Acentası’nda çalışan
Brezilyalı Cintia, Asmalı Konak’ta çalışan Gürcü asıllı Arzu, Yeni Zelandalı
bir çift, Temenni Evi’nin sahibi Saadettin Eraslan ve Uçhisar’daki CCR Hotels
& SPA’nın Genel Müdürü Didem Bulgurlu ile minik sohbetlere yer veriliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.