Yerli Filmler 2

Acı (Yılmaz Güney / 1971)
“Eskiden adam öldürmeyi marifet bilirdik. Ne zaman ki adam öldürdük, mahpus damlarını, taş duvarları, zindanları tanıdık, kapılarda ağlaşan kadınları, kızları, anaları gördük, anladık ki, bizim yaptığımız iş iş değildir. Benim anladığım delikanlı doğruluğun, mertliğin ve ekmeğin delikanlısıdır…” Bu replik, Acı filminin baş karakteri Çiçek Ali’ye ait. Kapısında çalıştığı ağa yüzünden adam öldürüp, 15 yıllık hapis hayatından sonra pişman olan ve kan davalısına kendini affettirmeyi amaç edinmiş Çiçek Ali’ye… Elbette affedilmenin bedeli ağır olacaktır.
Başrollerini Yılmaz Güney, Fatma Girik ve Hayati Hamzaoğlu’nun oynadığı, 14 gün gibi çok kısa bir sürede Ürgüp’te çekilen Acı, Güney’in bölgede aynı yıl içinde çektiği iki filmden biri olma (diğeri Ağıt’tır) özelliğini de taşıyor.
3. Adana Film Şenliği’nde (1971) ikinci film (en başarılı film ödülü de aynı yıl Ürgüp’te çektiği Ağıt’a verilir), en iyi kadın oyuncu (Fatma Girik), en iyi görüntü yönetmeni, en iyi müzik (Metin Bükey) ve en iyi stüdyo ödüllerini kazanan Acı’yı Almanca altyazılı olarak izleyebilirsiniz. (Videoya ulaşmak için resmin üzerini tıklayınız. Çıkacak sayfada diğer bölümleri de bulabilirsiniz.)

                                

Ağıt (Yılmaz Güney / 1971)
“…Sayılmayız parmak ile
Tükenmeyiz kırmak ile
Taşramızdan sormak ile
Kimse bilmez ahvalimiz….”

Yılmaz Güney’in hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolünde oynadığı Ağıt filmi “Zahit Bizi Tan Eyleme” (Muhyi) ile başlıyor. Kaçakçıların yaşantısı üzerinden bir sistem eleştirisi yaptığı filmde Güney’e Sermin Hürmeriç, Hayati Hamzaoğlu ve Bilal İnci eşlik ediyor. Çekildiği dönemin siyasi koşulları gereği var olan Sansür Kurulu’na verdiği ödünler sonrasında gösterime çıkmayı başaran Ağıt, pek çok ödül almış: 3. Adana Film Şenliği’nde (1971) en başarılı film (ikinci film ödülü de aynı yıl Ürgüp’te çektiği Acı’ya gider), en başarılı yönetmen, senarist, erkek oyuncu (Yılmaz Güney) ve görüntü yönetmeni (Gani Turanlı). Ayrıca Venedik Film Festivali’nde ilk 10 film arasına girmiş.
Çekimler sırasında Ürgüplülerden sevgi ve saygı gören Yılmaz, filmin jeneriğinde kocaman harflerle Ürgüp halkına teşekkür etmeyi ihmal etmemiş.



Deprem (Şerif Gören / 1976)
Efsane ikili Türkan Şoray ile Kadir İnanır’ı bir kez daha buluşturan ‘Deprem’, büyük oranda Kapadokya’da Ihlara Vadisi’nde çekilmiş. Özellikle deprem sahnelerinin çekildiği Ihlara Vadisi görüntüleri arasına yabancı bir filmden alınan deprem sahneleri de serpiştirilmiş ama olsun; dönemin gerçeği buydu:) (Videoya ulaşmak için resmin üzerini tıklayınız. Çıkacak sayfada ikinci bölümü de bulabilirsiniz.)


Bir Türk'e Gönül Verdim (Halit Refiğ / 1969)
Eva Bender, Ahmet Mekin, Bilal İnci, Güzin Özipek, Seden Kızıltunç'un oynadığı "Bir Türk'e Gönül Verdim", 2. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde (1970) en iyi ikinci film, en iyi yardımcı kadın oyuncu (Seden K.) ve en iyi yardımcı erkek oyuncu (Bilal İ.) ödüllerini aldı. Büyük oranda Göreme'de ve Kayseri'de çekilen flm, Kapadokya'nın o yıllardaki görüntüsü açısından da bir belge niteliği taşıyor. Filmin sürprizlerinden biri de Kapadokya'nın efsane turizmcilerinden Saffet Yatağan'ın Eva'nın ağabeyi Hans olarak karşımıza çıktığı sahneler. Aşağıdaki seyredeceğiniz bölüm de bu sahneleri görebilirsiniz. (Videoya ulaşmak için resmin üzerini tıklayınız.)


Küçük Kovboy (Guido Zurli/ 1973)
İtalyan yönetmen tarafından Cinecitta stüdyoları ile Kapadokya'da çekilen western filminde başlıca rolleri Cüneyt Arkın, İlker İnanoğlu, Pascale Petit, Alan Steel ve Erol Taş paylaşıyor.


Kaşık Düşmanı (Bilge Olgaç / 1984)
Gerçek bir olaydan yola çıkarak Ürgüp'ün Bahçeli köyünde çekilen filmde Perihan Savaş, Halil Ergün, Mesut Engin, Aliye Rona, İsmet Ay, Menderes Samancılar ve Seden Kızıltunç başlıca rolleri paylaşıyor. Film, 7. Creteil Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde en iyi film ve basın ödüllerini alan film, 21. Antalya Film Şenliği'nden en iyi üçüncü film ve en iyi senaryo (Bilge Olgaç) ödülleriyle ayrıldı. (Videoya ulaşmak için resmin üzerini tıklayınız. Çıkacak sayfada ikinci bölümü de bulabilirsiniz.)


Hititya: Madalyonun Sırrı (Ulaş Cihan Şimşek / 2012)
Türkiye'nin ilk fantastik çocuk filmi olarak lanse edilen Türk-Alman ortak yapımı filmde Gürkan Uygun, Ebru Cündübeyoğlu, Emir Berke Zincidi, Egemen Zincidi, Nehir Çağla, Mustafa Uğurlu, Avni Yalçın ve Serra Yılmaz rol alıyor. Film iddialı olduğu alanda sıradan kalsa da mekan harika: Kapadokya. (Videoya ulaşmak için resmin üzerini tıklayınız.)


Patron Mutlu Son İstiyor (Ulaş Cihan Şimşek / 2013)
Senaryosu Yılmaz Erdoğan tarafından yazılan, Kıvanç Baruönü'nün yönettiği "Patron Mutlu Son İstiyor" filmi Kapadokya'da çekildi. Tolga Çevik, Ezgi Mola, Murat Başoğlu, Erkan Can, Ersin Korkut ve Saba Tümer'in başlıca rollerini paylaştığı film, Türk Sinemasının 150. yılında vizyona giren ilk Türk filmi unvanıyla 01 Ocak 2014'de seyirciyle buluştu. İlk haftasında iyi gişe yapan filmin eğlendirmekle kalmayıp Kapadokya sevgisini artıracağı aşikar.
Fragmanı:


Yunus Emre - Aşkın Sesi (Kürşat Kızbaz / 2013)
Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden "Fatih 1453"te Fatih Sultan Mehmet rolüyle gönüllere taht kuran Devrim Evin bu kez ünlü düşünür Yunus Emre olarak karşımızda. Bazı sahneleri Kapadokya'da çekilen filmde Ahmet Mekin, Nilay Cafer, Altan Gördüm, Sinan Albayrak, Suna Selen ve Altan Erkekli gibi isimler rol alıyor. Film, 10 Ocak 2014'de vizyona girdi.
Fragmanı:















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.