Yerli Filmler 3

Kış Uykusu (Winter Sleep) (Nuri Bilge Ceylan / 2014)
Türk sinemasının bol ödüllü yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu isimli filmini 2013 kışında Kapadokya'da, ağırlıklı olarak da Uçhisar'da çekti. Başrollerinde Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen'in yer aldığı film, ilk kez 2014 Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve Altın Palmiye ile FIPRESCI ödüllerini aldı.



Helak: Kayıp Köy (Özgür Bakar / 2014)
Kapadokya'nın Aksaray Güzelyurt, Ihlara, Saratlı Yeraltı Kenti, Tuz Gölü ve Nevşehir gibi mekanlarında çekilen "Helak: Kayıp Köy" isimli gerilim filminde Soydan Soydaş, Tuğçe Aksum, Poyraz Yılmaz ve Ömer Güney başlıca rolleri paylaşıyorlar. Filmin fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz.

Peri Tozu (Eda Alyamaç / 2007)
İpek Değer, Mehmet Ali Nuroğlu ve Barış Yıldız’ın başrollerini paylaştığı Peri Tozu, sevimli bir romantik dram. Bir bölümü Kapadokya’da çekilen film, arkadaşını iyileştirmek için sihir ve umut dolu bir yolculuğa çıkan Deniz’in aşkı bulmasını anlatıyor.
Küçük bir not; Kapadokya’nın turizmcilerinden Nermin Alyamaç, hem filmin yapımcılarından hem de yönetmenin annesi.


Gomeda (Tan Tolga Demirci / 2006)
Kapadokya’daki Gomeda Vadisi’nde çekilen gerilim filmi Gomeda’nın konusu şöyle:
Beş arkadaş, hafta sonu için kiraladıkları bir arabayla Kapadokya’daki Gomeda Vadisi’ne doğru yola çıkar. Fakat yolda kaza geçiren gençler yollarına yürüyerek devam etmek zorunda kalırlar. Gomeda Vadisi’ne ulaştıklarında bir mağarada konaklamak zorunda kalırlar. Bu tatil onlar için düşlerin ve kâbusların eşliğinde birçok sürpriz saklamaktadır.
Filmin başrollerinde Merve Boluğur, Serkan Altunorak, Feride Çetin, Bahar Yanılmaz ve Timur Acar yer alıyor.
Gomeda’nın ABD’nin korku filmi Oscarları olarak bilinen “Claw Awards”dan 2008 yılında iki ödül aldığını da ekleyelim.

Aşkın Dansı – Sevgi Emektir (Sami Güçlü / 2006)
Önemli rollerini Tolga Savacı, Yıldız Asyalı, Ahmet Mekin ve Alev Oraloğlu’nun paylaştığı “Aşkın Dansı – Sevgi Emektir” filminde Ürgüp’ün eski belediye başkanlarından Bekir Ödemiş, belediyenin basın sorumlusu Barış Terzioğlu ve Kapadokya Sanat Tarih Müzesi’nden Serkan Paydak da minik birer rolle yer alıyor. Büyük bölümü Kapadokya’da çekilen ve Konya’daki Mevlana Müzesi’ne de şöyle bir uğrayan filmde kullanılan mekanlar arasında Ürgüp’teki Dinler Hotels geniş yer tutuyor. (Videoyu izlemek için fotoğrafın üzerine tıklayınız. Açılacak siteden filmin diğer bölümlerine de ulaşabilirsiniz.)


Cenneti Beklerken (Derviş Zaim / 2005)
Kayseri ve Avanos’ta çekilen film, 17. yüzyılda yaşayan minyatür ustası Eflatun’un idam edilecek bir şehzadenin Batılı tarzda resmini yapmak için Anadolu’ya yapmak zorunda kaldığı maceralı yolculuğu ve bu yolculukta aşkı bulmasını anlatıyor. Serhat Tutumluer, Melisa Sözen ve Mehmet Ali Nuroğlu’nun başrollerde olduğu filmin Saruhan Kervansarayı’nda çekilen sahnelerinde dönemin kervansaray yaşantısı başarıyla aktarılıyor.
Fragmanı:
Yazı Tura (Uğur Yücel / 2004)
Film, 1999 yılında geçen iki hikayeyi, iki gencin hikayesini anlatıyor; Göremeli futbolcu Şeytan Rıdvan (Olgun Şimşek) ile İstanbul’da babası ile yaşayan Hayalet Cevher (Kenan İmirzalıoğlu). Her ikisi de aynı zamanda askere gitmişler, Güneydoğu’da cephede birlikte savaşmışlardır. Rıdvan, mayına basmış ve goller atmayı hayal ettiği sağ bacağı kopmuş olarak köyüne  döner. Ne sözlüsünün (Mizgin Kapazan) ne de arkadaşlarının (Erkan Can, Engin Günaydın) bıraktığı gibi olmadığını görür. Cevher de aynı mayında sağ kulağını yitirmiştir. Ama en büyük yıkımı Marmara depreminde babasını enkaz altından çıkardıktan sonra yaşayacaktır.
Uğur Yücel, Göreme’deki çekimlerde halktan kişileri da oynatmış. Bunlardan biri hayatında hiç sinemaya gitmediği halde oyunculuk yapmayı kabul eden Sultan Gündüz. Bir diğeri ise Ürgüp esnafından Bülent Özçetin.
Yurtdışındaki festivallerde ödüllendirilen ve 41. Antalya Film Festivali’nden 11 ödülle dönen Yazı Tura, 2005’teki Ankara Film Festivali’nde de üç ödül aldı. Kapadokya’daki sahnelerin yer aldığı bölümleri aşağıda izleyebilirsiniz.

1. Bölüm
2. Bölüm
3. Bölüm
4. Bölüm
5. Bölüm
6. Bölüm
Asmalı Konak - Hayat (Abdullah Oğuz / 2003)
Kapadokya’da çekilen ve ülkemizde bir fenomene dönüşen 54 bölümlük Asmalı Konak dizisinin finali sinema filmi olarak izleyicilerle buluştu. Dizinin aksine, oldukça az bölümü Kapadokya’da çekilen filmin büyük bölümü ABD’de geçiyor. Dizi oyuncularının yanı sıra ABD’li oyuncuların da yer aldığı Asmalı Konak - Hayat filmi, mutlu sonla biterek seyircisini üzmüyor:)

Dünyayı Kurtaran Adam (Çetin İnanç / 1982)
Türk sinema tarihinin en ilginç filmlerinden biri olan Dünyayı Kurtaran Adam, Star Wars’tan araklanan savaş sahneleri, gülünç senaryosu, teknolojik geriliği, anlatım tarzındaki özensizliği ve basitliği, Cüneyt Arkın ile Füsun Uçar’ın yer aldığı sahnelerde kadın-erkek ilişkisine dair veciz sözleri ve daha pek çok şeyiyle nevi şahsına münhasır halini koruyor. Cüneyt Arkın dünyayı kurtarıyor ama ne yazık ki güzelim Kapadokya bile filmi kurtaramıyor:) (Videoyu izlemek için resmin üzerine tıklayınız.)


Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (Kartal Tibet / 2006)
Dünyayı Kurtaran Adam'ın devamı olarak çekilen filmde Cüneyt Arkın'ın oğlunu Mehmet Ali Erbil canlandırıyor. Deniz Seki, Ayşen Gruda, Sinem Kobal, Burak Sergen, Burcu Kara gibi isimlerin yeraldığı filmin bir bölümü Kapadokya'da çekildi. IMDB tarafından 2006 yılının en kötü filmleri arasında gösterilen film, ilkinden çok daha az ilgi çekti.



Dilekler Zamanı – Zeit Der Wünsche (Rolf Schübel – 2005)
Bir bölümü Ürgüp’ün İltaş köyünde çekilen Dilekler Zamanı, 1960’lı yıllarda Almanya, Türk işçi kotasını arttırınca, Anadolu’nun bağrından koparak zengin olma hayalleriyle bu ülkeye giden, yürekleri umut dolu Türk köylülerinin yaşadıklarını aktaran çarpıcı bir çalışma.
Filmde Tim Seyfi, Lale Yavaş, Selin İşcan, Erhan Emre, Hilmi Sözer, İdil Ünel, Patrick Joswig ve Şükriye Dönmez rol alıyor.
Dilekler Zamanı’nın başrol oyuncuları Erhan Emre ve Lale Yavaş, senaristi Tevfik Başer ile yönetmeni Rolf Schübel, Almanya’nın prestijli sinema ödülü Grimmepreis’i almış.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.